Szigetelés: a leghatékonyabb spórolás

Forrás megjelölés: http://www.delmagyar.hu/sporolas/szigeteles_a_leghatekonyabb_energiasporolas/2317013/

Átlagosan 4 év alatt megtérülhet a sátortetős házak külső hőszigetelése, míg a panelnek 8 év kell. Eközben a fűtésszámla felére is csökkenhet. Mindig érdemes szakemberhez fordulni.

Magyarországon az egyik legnépszerűbb lakásfelújítási mód az ingatlanok szigetelése. Az új homlokzattal házunk nemcsak szép, de energiatakarékosabb lesz. Minden megtérülési számítás azt igazolja, hogy a fűtési rendszer vagy a nyílászárók korszerűsítésénél is hatékonyabb kívülről szigetelni a házat. Ha szigeteletlen házban lakunk, amelyben még működő régi kazán és elfogadható ablakok vannak, akkor könnyű a döntés: a külső szigetelésre kell áldozni, mert az gyorsabban megtérül.

A komoly beruházást igénylő külső hőszigeteléssel kapcsolatban a szakemberek figyelmeztetnek: fontos a szakszerűség, a több területre kiterjedő figyelem. A hőszigetelés szükségességének felmérésével párhuzamosan nedvességtechnikai ellenőrzést is érdemes végeztetni. A megfelelő hőszigetelő rendszer alkalmazása az épület értékének 7-10 százaléka, míg az utólag kiépített hőszigetelési rendszer ennek többszöröse érdemes hát új építkezésnél nagyon figyelni a szigetelésre.

Többlakásos házak szigetelésének megtérülése

Az Energiaklub számítása szerint egy 365 lakásos panelház (kinduló energiafogyasztás: 175 kWh/m2 évente) esetében a szigeteléssel járó beruházás lakásonként kb. 500 000 forint; a megtérülési idő 8 év. Egy 1960-as években épült többlakásos tégla ház (356 kWh/m2 évente) esetén a beruházás lakásonként kb. 1 100 000 forint, és 4 év alatt térül meg. Egy 32 lakásos gangos nagyvárosi bérház (307 kWh/m2 évente) esetén lakásonként 372 000 forintot kell fizetni és ugyancsak 4 év alatt térül meg a befektetés.

Forrás: Épületenergetikai követelményértékek optimalizálása c. kutatás, Energiaklub 2012.

Egy megfelelő szigeteléssel ellátott háznál 30-50 százalékos energia megtakarítás jelentkezik. Külső rendszereket már 1600 forint/négyzetmétertől kaphatunk. Egy negyven-ötven centiméteres falnál fagypontnál a hideg 5 centiméterre is „bemegy” a téglába, januárra ez 15 centiméterre nő. A tél folyamán februárra pedig csaknem 30-35 centiméternyire áthűl a tégla, így a fal kétharmada „elveszett”, nem szigetel. Ezért is érdemes a külső hőszigetelésre áldozni: kint tartjuk hideget, bent a meleget.

 

A hagyományos sátortetős házak szigetelésének megtérülése

Egy hagyományos, 30 cm vastag téglából épült, 100 négyzetméter alapterületű, földszintes házzal számoltunk ahol a falak területét 120 négyzetméternek vettük. 12 centiméteres hőszigetelés esetén, 1 000 000 forintos beruházást alapul véve a megtérülés 4 év körüli.

Ha nincs pénzünk, kezdjük a tetőtér szigetelésével! Ha a fenti tér nincs beépítve, itt megy el a legtöbb hő, mivel a meleg levegő felfelé száll. Ha a padlást szigeteltük, sikerült visszatartanunk a távozó meleg 60-70 százalékát.

A padláson szigetelhetünk polisztirollal vagy a némileg drágább, de annál jobb minőségű kőzetgyapottal. Legalább 10 centiméteres vastagságban szigeteljük a padlásteret, de jobb, ha 12-16 centiméter a vastagság. Egy 10 centiméteres polisztirol-lap ára 1200-1700 forint/m2, míg a kőzetgyapott 1500-2200 forint/m2-be kerül. Ha csökkenteni akarjuk a költséget, és nincs forgalom a padlásunkon, akkor magunk is letehetjük a szigetelő lapokat, majd fedjük be őket vízhatlan fóliával. Külön figyelmet szenteljünk a sarkoknak, illesztékeknek, különben hőhidak alakulhatnak ki, és az penészedéshez vezethet. Ha nem megy jól, inkább forduljunk szakemberhez.

Mennyit takaríthatunk meg? Ha egy gázfűtéses 130 négyzetméteres házat, évente 530 ezer forintos fűtésköltséggel veszünk alapul, akkor 4 centiméteres külső szigeteléssel a falon, és 10 centivel a padláson a megtakarítás évente 135 ezer forintos. A 4 centiméter azonban nagyon kevés, inkább növeljük a szigetelő anyag vastagságát, mondjuk 4-ről 8-ra, ami 166 ezer forint/év. Az igazán javasolt 15 centiméteres külső hőszigetelésnél 187 ezer forintos megtakarítással számolhatunk.

A szigeteléssel azon kívül, hogy több marad a tárcánkban megszüntethetjük a falak kihűlését, csökkenthetjük a lakás hőingadozását, a hőszigetelés kiküszöböli a párakicsapódás okozta problémákat, valamint növeljük az épület élettartamát is.

Hide