LÁBAZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZER – fogalomtár

Az emberek többsége teljesen megnyugszik a külső homlokzat szigetelése után. Azonban fontos, hogy a lábazatot is szigeteljük. Új épületek, illetve felújítás esetén megfeledkezzünk arról, hogy ha szükség van a homlokzati fal szigetelésére, akkor a lábazatot sem szabad kihagynunk. Új építésű, jól hőszigetelő falazó elemek esetében is fontos a lábazat hőszigetelése. A hőszigetelése esetén jelentős javulást érhetünk el lábazat hőszigetelő képességében. A homlokzati szigetelés után (lábazatszigetelés nélkül) a fal és a lábazat csatlakozásánál a hő híd is erőteljesebben fog jelentkezni. A szigeteletlen beton nagyon erős hő hidat képez, így minél jobban van szigetelve egy falazat, annál rosszabb lesz a lábazati részen a helyzet. Számíthatunk a nedvesség lecsapódására, penészesedésre, ami akár a padlóburkolatot is roncsolhatja. Az EPS polisztirol lapot nem lábazat szigetelésére találták ki. Mivel az EPS szigetelés könnyen elvizesedhet, megsérülhet a következő tényezőktől, mint például a felverődő csapadék, fagyhatás, és a fokozott mechanikai igénybevétel miatt.

Zárt cellaszerkezetű anyag az extrudált polisztirol lap, vízfelvétele szinte nulla (0,2–1,0 V%), ezért a jó hőszigetelő képessége tartós nedvességhatás esetén sem romlik, kiváló mechanikai tulajdonságait is megőrzi. A zártcellás (XPS) termékek nedves felületeken is megtartják hőszigetelő képességüket. Az XPS szigetelő lemezeket nagy nyomási terhelhetőség és a nedvességgel szembeni ellenállás jellemzi, ezért kitűnően alkalmasak pince-, és lábazat-szigetelésére, egyidejűleg védelmet nyújt a vízszigetelést érő mechanikus károsodások ellen.

A lábazat alsó 30 cm- es felületén javasolt zártcellás (XPS) lapok használata, az erősebb mechanikai hatások ellen. Az XPS polisztirol lapok lényegesen jobbak, mint a hagyományos EPS polisztirollapok, ezért akár 3,0 m-ig is belemerülhetjük a talajvízbe.

Az XPS lapot a szokásos építőanyagok, és az ezekből készült keverékek nem károsítják. Az XPS szigetelőlap tartós UV sugárzás (pl. napfény) hatására felszíne megsárgul, porlóvá, rideggé válik. A lábazati hőszigetelő rendszer kivitelezése hasonlóan történik, mint az EPS lapos hőszigetelés. Ha a házunk előtt járda van, akkor erre közvetlenül nem rakható a lábazati hőszigetelő rendszerünk. A járda és a szigetelő lapok között kb. 1 cm-es hézagot kell hagyni, majd ezt a hézagot ragasztóhabbal ki kell töltenünk.

XPS lap előnyei: fagyálló, vízálló, mechanikai hatásoknak ellenáll.

Lábazati hőszigetelő rendszer elemei: ragasztó, XPS hőszigetelő lábazati polisztirol lap, üvegszövet háló, mély alapozó, színes lábazati vakolat.”

Hide