KŐZETGYAPOT HŐSZIGETELŐ RENDSZER – fogalomtár

A hőszigetelés szerepének fontossága mára vitathatatlan tény. Azonban sok érvet és ellenérvet lehet felsorakoztatni, hogy mivel érdemes szigetelni. A homlokzati szigetelő rendszerek között igazi újdonságnak számítanak a kőzetgyapot szigetelőlemezek. Összetett fogalom a hőszigetelés, nemcsak a hideg ellen nyújt védelmet. Hanem ezen felül segíti és biztosítja több tényező csökkentését, mérséklését, mint például a káros fűtési melléktermékek kibocsátását, a téli fűtési hőveszteséget, az épület tartószerkezeteinek hőmozgását, a nyári hőterhelést, a belső terek megfelelő komfortérzetét, a hőhidak elkerülését, valamint a szerkezeteken belüli és a belső felületen kialakuló páralecsapódás elkerülését. Ezért nagyon fontos, hogy az egyedi probléma megoldásához kiválasszuk a piacon lévő legalkalmasabb hőszigetelő anyagot a számtalan termék közül.

A kőzetgyapot homlokzati hőszigetelésre mind régi és mind újépítésű házaknál, utólagos hőszigetelésére alkalmas. Mára legalább annyira közkedvelt hőszigetelő anyag, mint a polisztirolszigetelő. Rendkívül széles alkalmazási területű, kiváló fizikai és hőtani hatásfokkal rendelkezik. A kőzetgyapot szigetelés az alábbi tulajdonságai miatt terjedtek el világszerte, a legjobb szigetelőanyagok között szerepel: kiváló hőszigetelő képesség, jó hangszigetelés, tartósság, nedvességre nem érzékeny, tűzállóság, kiváló légáteresztő képesség, környezetre és egészségre káros hatása nincs. Nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik, ennek köszönhetően nem akadályozza a pára távozását, ez csökkenti a penészesedés kialakulását. A kőzetgyapot termékek jó hő- és hangszigetelő anyagok, kiváló páraáteresztők,és az „A1” NEM ÉGHETŐ kategóriába tartoznak.

A szigetelőanyag szálai között természetes módon van jelen a levegő, így a hőszigetelő képessége állandó a teljes élettartama alatt. A homlokzati hőszigetelésre kialakított kőzetgyapot lemezek a kész hőszigetelt falazatot statikailag rendkívül ellenállóvá teszi a külső mechanikai sérülésekkel szemben. Jelentősen drágább az előállításuk, mint a polisztirol lapnak. Ezen kívül az egészségügyi és munkavédelmi előírások betartása plusz költséget jelent. A kőzetgyapot korlátozás nélkül alkalmazható tűzvédelmi szempontból bármely magasságú és tűzállósági fokozatú épület esetében. A hőszigetelő lemez a tűzterjedést meggátolja, füstöt nem fejleszt. Természetes alapanyagból készül a szigetelőanyag, illetve nem zsugorodik, hő tágulása nincs, az egészségre nem káros. A mindennapi nyugalom érdekében célszerű az épületet meg védeni a környezetből érkező zajhatásoktól. A hő- és hangszigetelő rendszerek kialakítása igen gyakran hasonló, de ezt nem vehetjük általánosnak. Sok esetben a jó minőségű hőszigetelő rendszerek teljesen alkalmatlanok a hangszigetelésre. Hangszigetelést több célból használunk például, ha saját területünket szeretnénk megóvni a kívülről jövő hangoktól, az alsó, felső szomszédos lakás felől kívánjuk elszigetelni magunkat, illetve a szerelvénynek általános zajaitól akarjuk megvédeni saját lakásunkat, vagy lehetséges, hogy épp a saját lakásunk zajától szeretnénk megóvni a környezetünket. A jó hangszigetelő anyagban, mint pl. a szálas szigetelésben a hang, és a levegő rezgése hővé alakul, és eltűnik. Elsődleges feladat itt is a rések szigetelése. A homlokzati kőzetgyapot szigeteléseknél alkalmazott szigetelő lemezek, és az arra felkerülő burkolat vagy hálóra felhordott vakolat hangszigetelés szempontjából megfelelő, mert a kemény burkolat visszaveri a hang nagyobb részét, az alatta levő szigetelőanyag pedig elnyeli a szerkezetbe bejutó levegőrezgést. Ez a fajta szigetelőanyag könnyen kezelhető, és felhasználása nem jelent problémát, könnyen szállítható. Az alapanyaga természetes és újrahasznosított anyagokból készül. Az épületek energiafelhasználását kitűnően javítja a szigetelés, ezen kívül környezetünket is védjük. A kőzetgyapot szigetelés nem öregedik, kiváló minősége és ár-érték aránya miatt, a legjobb a szigetelések közé tartóznak. Ezek a szigetelő anyagok több évtizedeken keresztül megőrzik kitűnő fizikai paramétereiket megfelelő körülmények között.

A hőszigetelő rendszert megfelelő vastagságú lábazati sínről kell indítani, melyet a lábazat szintje fölött helyezünk el. A kőzetgyapot szigetelő táblák rögzítésére használjunk a ragasztón kívül fém tárcsás dűbeleket. Erre a felületre kerül a ragasztótapaszba ágyazott üvegszövet háló. A szilikát és szilikon alapú vékony vakolatok drágábbak a műgyanta alapú vakolatoknál. A szigetelő lemezek homlokzatra történő felhelyezése a hagyományos szigetelő lapokkal megegyezik. A jó minőségű kőzetgyapot szigetelés már a könnyű szerkezetes házaknál is felhasználható, mivel ez a típusú szigetelőanyag nem veszi fel a vizet és kiemelten tűzgátló, kiváló hő-és hangszigetelő képességűek. A hővezetési tényező minél kisebb annál kedvezőbb a hőszigetelése a termékeknek. Ajánljuk fa- és fémszerkezetes vázas épületek hő- és hangszigetelésére. A szigetelés belső oldalára párazáró fóliát kell elhelyezni, így megakadályozzuk, hogy a pára behatoljon a szigetelőanyagba, ezzel elkerülhetjük a páralecsapódást. A vázszerkezet belső felületre gipszkarton lapokat lehet rögzíteni, a külsőre pedig a végső fa, vagy fém burkolatot.”

Hide