GRAFITOS HŐSZIGETELŐ RENDSZER – fogalomtár

Az expandált polisztirol lapok alapanyaga a kőolajból előállított, hajtógázt és adalékokat tartalmazó polisztirol gyöngy, amit gőzöléssel duzzasztva, tömbökké formáznak. A bezárt levegő rosszul vezeti a hőt. Pihentetés után izzószálas vágóeszközökkel vágják. Formázás után a polisztirol lapokat a még egy ideig (kb. 90 nap- ig) pihentetik, ez alatt egyre csökkenő mértékben zsugorodnak.

Egy új szigetelőanyagot hoztak piacra, ami a hagyományos termékekhez képest lényegesen nagyobb hőszigetelési képességgel rendelkezik. Alapja polisztirol és mikroszkopikusan kicsi grafit adalékot tartalmaz, ezzel javítva a szigetelést. Nem a hagyományos fehér színű, hanem szürke, a nyersanyag gyöngyszerű szürke részecskék formájában áll rendelkezésre.

A polisztirol celláiban a grafit adalék csökkenti le a sugárzásos hőátadást, így az anyag hővezetési tényezője lényegesen jobb lesz. Az energia megtakarításban is hasonló mértékű többletet jelent a 20 %-al kedvezőbb hővezetési tényező. A grafitos polisztirol lap más fizikai tulajdonságaiban megegyezik a hagyományos lemezekkel, ezért nem igényel új technológiát.

Általában az a jellemező, hogy a jobb szigetelés eléréséért minél vastagabb szigetelőréteget igényel. A grafitos szigetelő anyag kisebb vastagságban is elérik a kívánt értéket, nem beszélve arról, ha a szigetelendő terület helykorlátozott.

A grafitos polisztirol lap használata különösen előnyös olyan területeken, ahol vastag hőszigetelő anyagot kell a falszerkezetre rögzíteni (passzív házak), valamint a felújítások során, amikor a rendelkezésre álló vastagságban minél kedvezőbb hőszigetelési értéket akarunk elérni. Utóbbi esetben az is lényeges, hogy a nyílászárók környékén a beforduló hőszigetelés a lehető legjobb minőségű legyen, hiszen ezeken a területeken nincs elég hely. Akár 20 százalékkal is vékonyabb lehet, mint egy fehér polisztirol lap, de mégis ugyanolyan jól szigetel.

Alacsonyabb lesz a szigetelő anyag szállítási, és tárolási költsége is, és a kisebb helyigény jelentősen megkönnyítheti a tárolást, mert ilyenkor a szűk raktározási lehetőség komoly gondokat okozhat. Számolnunk kell a tevékenység járulékos, környezteti terheivel, hiszen egyforma hőszigetelési értéket a hagyományos fehér színű anyaggal kb. kétszer annyi mennyiségű alapanyagból lehet elérni, így a gyártásból adódó környezeti terhek is jelentősen csökkennek.

Grafitos polisztirol lap használatával egyszerűen kielégíthetők a szigorodó energetikai előírások, kedvezőbb hőszigetelő értéket tudunk elérni, kis rétegvastagságban, ami szűk helyeken lényeges lehet.”

Hide