FAGYAPOT – fogalomtár

A fagyapot termékek megjelenése az 1900 évek elejére tehető a szigetelőanyagok piacán. Alapanyaga faforgács szálak, melyeket cementkötéssel összekapcsolnak, és táblákba préselik, így szilárdak, és rugalmasak lesznek a legyártót lemezek. Az első piacra kerülő termékek még homogén építőlapok voltak, majd ezek kombinálása egyéb hőszigetelőanyagokkal újszerű szendvicselemek készültek. A fagyapotot jó hangelnyelő képesség, és kis páradiffúziós ellenállás jellemzi, illetve a réteges kialaktás miatt jó hőszigetelő értékkel rendelkezik. Így az építőiparban kiterjedő termékválasztékot jelentenek.

A fagyapot lemezek alkalmazhatók: tagolt homlokzatok egyszerű szigetelésére, homlokzati hőszigetelésre, a betonozás előtti zsaluzatba helyezve megszünteti a hőhídakat, a tetőtér beépítésére, válaszfalak építésére, könnyű padlószerkezetekre, akusztikus álmennyezetekre.

A lemezek nehezen éghetőek, ellenállóak növényi és állati kártevőkkel szemben, jó a hőtároló képességük, jó a hő- és hangszigetelésük, vakolhatók és egyszerű, könnyű a szerkezeti kialakításuk.

Három fő termék családra oszthatjuk a homogén fagyapotokra, a több rétegű polisztirol és kőzetgyapot betétes lemezekre. Az egyszerű táblák mellett további szigetelőelemeket is készítenek, mint például koszorúelem, sarokelem, U- zsalu, és ezek rögzítéséhez szükséges elemeket és egyéb kiegészítőket.

A homogén fagyapot táblák felhasználási területe: tetőtér beépítés, válaszfalak, bent maradó zsaluzatok, átszellőztetett homlokzatok, falak utólagos hangszigetelése, könnyűszerkezetek építése.

Többrétegű fagyapot lemezek alkalmazási területe: homlokzat hőszigetelése, födémek, garázsok hőszigetelése, bent maradó zsaluzatként a hőhídak kiküszöbölése, alulról hűlő födémek szigetelése. A kiegészítő szigetelőelemeket alkalmazhatják az épület különböző területein, mint pl. az U- zsalut monolit vasbeton koszorúk, áthidalók hőhídmentes kialakítására, vagy térdfalak bent maradó zsaluzataként. AZ U- zsalu kiegészítését szolgálja a sarokelem. A koszorúelem szintén alkalmas monolit vasbeton- koszorúk hőhídmentes kialakítására, és ez mellett födémek lezárására.”

Hide