EPS100 Homlokzati polisztirol szigetelés – fogalomtár

Az EPS 100 polisztirol lapok a lakóházak, középületek minden szerkezetén hatásos hőszigetelést tesznek lehetővé, főként azokon a területeken célszerű alkalmazni, ahol további rétegek aljzataként is használható, mivel terhelhető szigetelőanyag ezek mellett lényeges szempont a jelentős energia megtakarítás, illetve az ár – érték arány.

Gyártástechnikája hasonló minta homlokzati polisztirol lapoké. Az EPS, XPS, PUR szigetelőanyagok hangszigetelésre nem alkalmasak, mivel az akusztikai tulajdonságaik rosszak. Az épületben terjedő testhangok szigetelésére elsősorban a lágy PE habok, a nagy testsűrűségű szálas szigetelő anyagok, a rugalmassá tett EPS habok alkalmasak, például úsztatott padlókban, a lakótereket elválasztó födémekben, a közepes, illetve nagyobb testsűrűségű szálas anyagok alkalmasak a hangelnyelésre.

A szigetelőanyag hőszigetelő képességén túl a mechanikai igénybevételek tűrése is fontos szempont. Lépésálló szigetelésként lehet alkalmazni lapos tetőknél, nem járható tetőknél, padlóknál, pinceszigetelések padlójánál, födémeknél, padlásfödém, betonfödémeknél, padlófűtésnél, koszorúknál, áthidalók szigetelésénél, illetve hűtőterek hőszigetelésénél, ahol fontos a mechanikai igénybevétel (nyomószilárdság: 100 kPa) Ezenkívül mindenképpen ajánlott a lépésálló polisztirol használata az aljzatoknál, és ezek az anyagok már alkalmasak padlófűtés rendszerek alatti hőszigetelésre is.

Az EPS szigetelő lapok esetében fontos a technológiai nedvességtől való megóvás, mert ezek az anyagok vízfelvételre képesek, és ez rontja a hőszigetelő képességét. (Például: a híg cementlé az illesztések között megszilárdul, és ez által hőhidakat képez) Beépítésnél szem előtt kell tartani, hogy ne legyen nedvességhatás vagy páralecsapódás, beépítése csak száraz helyre történhet.

Fokozott hőveszteséggel kell számolni a nem alápincézett épületek esetén, főleg ha az épület ki van emelve a talajszintből. a legnagyobb hőveszteséget az épület körvonala a lábazaton keresztül mentén szenvedik el, fontos ezért az egész talajon fekvő padlót hőszigetelni. Jól vághatóak éles vágóeszközzel, elektromos fűtőszálú kézi, vagy gépi vágóval.

Az éghetőség, a tűzzel szembeni viselkedés vizsgálata és a tűzveszélyességi osztályba sorolás az MSZ EN 13501 szerint végzik. Az EPS 100 lapok az E kategóriába tartoznak. Az EPS szigetelőanyagokat roncsolják a szerves oldószerek, viszont például ellenáll híg savaknak, lúgoknak, sóoldatoknak, és egyes bitumeneknek.

Az EPS polisztirol lapnak nincs az egészségre vagy a környezetre károsító hatása, gombák, és baktériumok sem támadják meg. Semmilyen élőlényeknek táplálékául, és növényeknek tápanyagforrásaként nem szolgálnak. A rovarok, rágcsálók, az anyag kifejezetten jó hőérzeti hatására hajlandóak beleköltözni, belefészkelni abba; ezért úgy kell beépíteni, hogy a hozzáférést meggátoljuk. A polisztirolszigetelés tartós UV sugárzás (pl. napfény) hatására felszíne megsárgul, porlóvá, rideggé válik.”

Hide