EPS HŐSZIGETELŐ RENDSZER – fogalomtár

Az energiaárak folyamatos növekedése, a környezet- védelem és a rendelkezésre álló energiaforrások szűkössége miatt, egyre nagyobb igény mutatkozik a polisztirol hőszigetelés, polisztirol szigetelés alkalmazására. Az egyik legelterjedtebb hőszigetelő rendszer típus. Kitűnő hatékonyságú és esztétikus megoldás a családi házak és lakások hő megtartó képességégnek növelése céljából. A polisztirolszigetelés, dryvit szigetelés, hungarocell szigetelés, nikecell hőszigetelés kifejezések, ugyan azzal a jelentéssel bírnak. Az ország különböző pontjain, más-más néven váltak ismerté, és még a kivitelezők is másképpen nevezik. A dryvit szigetelés kiválóan alkalmazható utólagos szigetelésnél illetve új épületek homlokzatszigetelésre is egyaránt, a legkülönbféle anyagú falazatoknál: beton, vasbeton, tégla, meszes vagy cementes vakolat, cementkötésű faforgácslap.

Lélegző falak” – ezt a kifejezést gyakran alkalmazzák. A „fal lélegzésén” azt értik, hogy a pára a helyiségből diffúziós úton, a külső falon keresztül távozik. Vizsgálatokat végeztek, ahol a különféle külső léghőmérséklet mellett fellépő szellőző és diffúziós levegővel távozó páraáramlatokat vetették össze.

A számítások során 3 variációt elemeztek:

  • nem hőszigetelt falak,

  • 12 cm vastag polisztirolhabbal hőszigetelt falak,

  • 12 cm vastag ásványgyapotból készült lemezekkel hőszigetelt falak.

Az eredmények azt mutatják, hogy a távozó nedvesség minimális része alig 3-4% jut a határoló falakra, födémekre, padlókra, mivel majdnem az egész kilépő nedvességet (több mint 96-97 %-ot) a szellőzés távolítja el még akkor is, ha a légcsere mértéke csekély. Ha a légcsere legalább közepes mértékű, a lakóhelyiségekből eltávolított pára legfeljebb 1%-a diffundál át a külső falszerkezeten keresztül. A hőszigetelő anyag fajtájának nincs számottevő befolyása erre. A polisztirolszigetelés, páraáteresztő. Ez azt jelenti, hogy semmilyen tér-elhatároló felületen, szerkezetben, nem akadályozzák a kellő páraáramlást.

Az EPS 80- as polisztirol lapok páraáteresztő képessége általában jobb, mint például a tömör téglából készült falszerkezeteké. Az EPS 80 szigetelés az épületek páraháztartását jelentősen nem befolyásolja. Ennek értelmében, ha a nyílászárók tökéletesen zárnak, a falakon keresztül, sem polisztirol hőszigetelés, sem polisztirolszigetelés nélkül nem képes a páratöbblet eltávozni, éppen ezért a tökéletesen záró nyílászárókat olyan szellőztetőkkel kell ellátni, amelyek segítségével, a többlet pára elvezetésé lehetővé válik. A rosszul, vagy egyáltalán nem hőszigetelt házakban hő hidak keletkeznek, melyek mentén a levegőben lévő páratartalom kicsapódik és a falakon gombásodást, penészedést okozhat.

A rosszul szigetelt ház, lakás, vagy épület központjában a hőmérséklet jóval több, mint a falak mellett, ilyenkor szoktuk azt érezni, hogy sugárzik a hideg a falakból, padlóból, födémekből. Az EPS 80 szigetelés az épület bármely részét egyenletes melegé teszi lehetővé.

Nagyon fontos szempont, a polisztirol szigetelés figyelembevételénél, hogy rendkívüli mértékben csökkenti a költségeinket. A fűtési energiatakarékosság pénzspórolási lehetőséget rejt a háztartások számára.

A fűtési energiatakarékosság mellett ne feledkezzünk meg a fordítottjáról sem. Szakemberek kimutatták, hogy a polisztirol hőszigetelés ebben is segít, mert ahogyan télen benn tartja a hőt, és nem engedi bejutni a hideget, úgy nyáron a meleget zárja ki, és a hűvösebb levegőt őrzi. A hideg levegő többszörösen drágább, mint a meleg levegő. A polisztirol hőszigetelés tehát megéri a klímával rendelkezőknek is.

Az éghetőség, a tűzzel szembeni viselkedés vizsgálata és a tűzveszélyességi osztályba sorolás az MSZ EN 13501 szerint végzik. Az EPS 80 lapok az E kategóriába tartoznak. A korábbi szabályozás megnevezései szerint ezek a termékek a „nehezen éghető” kategóriába tartoznak. A polisztirol hőszigetelés termékek kizárólag közvetlen nyílt lánggal történő érintkezés esetén égnek, de az égéshő elvételét követően önkioltóan viselkedik. A polisztirolszigetelés termékekhez égésgátló anyagokat adnak. A hőszigetelés, szinte minden esetben valamilyen védőréteggel van ellátva, ezért a közvetlen nyílt lánggal történő érintkezése szinte kizárt. A szigetelőanyag égését nem okozza a forró levegő, vagy füst.

Az EPS 80- as szigetelés a nedvesség hatására, sem az egészségre, sem a környezetre nem károsak. A vízzel, vagy nedvességgel érintkezve, természetesen képes a felvételére. Az EPS szigetelő lap, vagy rendszer értékesítése során, felhívjuk a vásárlók figyelmét arra, hogy amint vízzel érintkezik a polisztirolszigetelés, azonnal romlani fog a szerkezeti stabilitása, illetve hőszigetelő képessége. Az ESP 80- as szigetelés használata során, különös figyelni kell, arra, hogy a polisztirol hőszigetelés, csak nedvességtől védett felületeken lehet alkalmazni. Figyelmet kell fordítani, a kellő vízszigetelésre, nedves technológiára épülő védő-és fedőrétegek alkalmazására.

Dryvit szigetelés kiválasztásánál szempont, hogy sokszor meglévő homlokzati vakolatokon használják, azok elhasználódása, mállása, elöregedése miatt. A rendszer egyaránt alkalmazható vakolatlan felületre és meglévő homlokzati vakolatokra is, ami ismét költségkímélést jelent, hiszen megspóroljuk a régi vakolat leverését és az építési törmelék elszállítását.

Az EPS 80- as hőszigetelés részei: EPS 80 pihentetett polisztirol lap, polisztirol ragasztó, üvegszövet háló, dübel, élvédő, lábazati indítóprofil, többféle struktúrájú és színárnyalatból álló homlokzati vékony vakolat.

A szigetelőanyag csomagolásán belül lévő etikett címkén található, a hővezetési tényező (λ, mértékegysége: W/mK), és (R, mértékegysége: m2K/W) hővezetési ellenállás adatai. Ezek segítségével könnyen kiszámítható, a tervezett szigetelés hő átbocsátási tényezője ( k, mértékegysége: W/ m2K). Az EPS hőszigetelő lapok λ értéke átlagosan 0,04 W/mK. A 2006. évtől bevezetett polisztirol hőszigetelés követelményértékei: falak: k ≤ 0,45 W/ m2K. Ez már elérhető kb. 8-12 cm polisztirolszigetelés alkalmazásával, a fal fajtájától és típusától függően.

A polisztirolszigetelés tartós UV sugárzás (pl. napfény) hatására felszíne megsárgul, porlóvá, rideggé válik. Az EPS 80 kémiai hatása semleges, így a környezetbe jutva azt nem szennyezi. Az élőkörnyezetre-, természetre káros hatást, kifejtő anyagot nem tartalmaz. Semmilyen élőlényeknek táplálékául nem szolgálnak. A rovarok, rágcsálók, az anyag kifejezetten jó hőérzeti hatására hajlandóak beleköltözni, belefészkelni abba; ezért úgy kell beépíteni, hogy a hozzáférést meggátoljuk.

Az EPS 80- as szigetelő lemezt a következő építőanyagok nem roncsolják: cement, mész, gipsz és az ezek

keverékei. Ellenálló a szappanokkal, alkáliákkal, sóoldatokkal, erős ásványi savakkal (pl. sósav 35 %-ig, salétromsav 50 %-ig, kénsav 95 %-ig), gyenge savakkal (pl. szénsav, tejsav), alkohollal, hidegragasztókkal, bitumennek, oldószermentes bitumenes, szilikon olajokkal szemben. A polisztirolszigetelést roncsolják a szerves oldószerek (aceton, benzol, nitro hígító, dízelolaj, benzin, xilol, terpentin), ezért ezekkel, az anyagokkal közvetlenül nem érintkezhet. A beépítését nem javasoljuk azokban a helyiségekben, ahol oldószertartalmú anyagok feldolgozását, gyártását végzik, vagy ahol a helyiség légterének oldószertartalma magas.

A szigetelendő falfelületre irányuló előírások: a homlokzat felülete legyen pormentes, egyenetlensége ne legyen nagyobb 7 mm-nél, a falazat nedvességtartalma maximum 5 %-os lehet, a laza, málló részeket el kell távolítani, és ki kell javítani, a felület nem tartalmazhat olyan festékréteget, amely megakadályozza a kellő tapadást.

A polisztirolszigetelés tulajdonságai: egyszerű beépíthetőség, igen hatékony hőszigetelő képesség, kellő szilárdság, környezetre és egészségre káros hatása nincs, csekély súly, könnyű alakíthatóság, kellemes tapintás, nem irritál.”

Hide