A szigetelés a felére csökkenti a költségeket

Forrás megjelölés: http://www.metropol.hu/cikk/1145225-a-szigeteles-a-felere-csokkenti-a-koltsegeket

Eddig már több mint 93.000 forintot spórolt a költségein a Knauf Insulation Kft. Referenciaház Programjában részt vevő két család közül az, amelyiknek a házát leszigetelték.

A szigetelés a felére csökkenti a költségeket

Az első, valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító program szakemberei azt is kimutatták, hogy nemcsak a gáz-, hanem az áramfogyasztás is csökkenthető korszerű szigeteléssel.

Míg a szigetelt házban élők 98 731 forintot, addig a szigeteletlen házban élők 191 860 forintot fizettek ki a szep­tember 27-én indult mérések óta.
Az igazi nagy hideg beálltával, tartósan 0 Celsius-fok alatt tovább nőtt a különbség. A leghidegebb 8 nap adatait figyelembe véve elmondható, hogy míg 4 hónap alatt 50%-kal fogyasztott kevesebbet a szigetelt ház, addig a tartósan hideg héten már 56%-kal.

A korszerűen szigetelt házban nemcsak a fűtési energia, hanem az áramfogyasztás is csökkenthető. A hőszigetelt házban a kazán is mindössze harmadannyiszor kapcsol be, mint a szigeteletlen házban, így a keringető szivattyú is ennyivel kevesebb áramot fogyaszt.

Bár ez kevésnek tűnhet egy-egy napra levetítve, a mérések mégis azt mutatják, hogy a teljes fűtési szezon alatt az áramfelhasználás akár 10 000 forinttal is csökkenhet, amellett, hogy a kazán élettartama is meghosszabbodik.

Hide